Weten

Check je tandvlees, verleng je leven!

Leven er schadelijke bacteriën in jouw mond die je een hartaanval of andere ellende kunnen bezorgen? Bij veel volwassenen is dat het geval zonder dat ze het in de gaten hebben. Journalist Pim Christiaans bespreekt in deze 6-minuten video een thuistest waarmee je binnen een paar minuten weet of jij de klos bent. Het goede nieuws: je tandarts kan de kwaal snel verhelpen. Meer info in Check je houdbaarheid.

 

Tanden 10

3 Comments

 • Arie

  Zo’n parodontitis test hoeveel testen kun je met 1 verpakking doen. Ik kan me zo voorstellen dat je speeksel en conditie niet altijd van hetzelfde niveau is en dat er misschien extra testen nodig zijn?

 • Pim

  Je kunt met de Periosafe eenmaal testen. Je conditie van dat moment heeft geen invloed op de uitslag. Als je ontstekingsremmers of antibiotica gebruikt, kun je mogelijk een ‘vals negatieve’ uitslag krijgen; dwz dat je volgens de test gezond bent, terwijl er wel degelijk wat loos is. De test signaleert lichaamseigen eiwitten in je speeksel die alleen ontstaan als er sprake van weefselafbraak is. Heb je volgens de uitslag een verhoogde kans op parodontitis, dan wordt een bezoek aan de tandarts aanbevolen. Die kan checken of het inderdaad foute boel is. De fabrikant raadt aan de test eenmaal per jaar te herhalen als de jonder dan 45 jaar bent, en mininaal twee keer per jaar als je ouder dan 45 bent. Overigens: de Periosafe kan regelmatig tandartsbezoek niet vervangen! Zie het als een extra verzekering, omdat een tandarts tijdens een routinecontrole beginnende parodontitis over het hoofd kan zien.

 • janet hoogeveen

  De perio safe test wordt al in zeer veel nederlandse tandheelkundige
  praktijken ingezet en
  het tandvlees wordt gescreend door middel van de DPSI score(Dutch Periodontal
  Screening Index).Waarna,zo nodig,behandeling volgt.

Leave a Reply