Weten

Gezonde darmflora houdt je jong

Gezonde ouderen van negentig-plus hebben een darmflora die lijkt op die van gezonde dertigers. Dat blijkt uit een van de grootste onderzoeken op dit gebied tot nu toe.

Wat is de overeenkomst tussen gezonde ouderen en gezonde jongeren? Het antwoord is: hun darmflora. Dat blijkt uit recent onderzoek onder duizend heel gezonde mensen in een van de grootste studies op dit gebied. Hoofdonderzoeker dr. Greg Gloor van het Canadese Lawson Health Research Institute: ‘De belangrijkste conclusie is dat als je een absurd gezonde 90er bent je een microbioom hebt dat niet veel verschilt van dat van een gezonde dertiger’. Of de gezonde en daarmee ook diverse darmflora een oorzaak is van de gezondheid van de eigenaar of een gevolg, is nog niet helemaal duidelijk, maar het valt in ieder geval wel op.

Er is dus een direct verband tussen gezondheid en een gezonde darmflora. En in het verlengde daarvan wordt nu al gedacht over de mogelijkheid van het ‘resetten’ van het microbioom van een ongezonde oudere met dat van een gezonde dertiger. Toch moeten er eerst een paar tussenstappen worden gemaakt, omdat er zoveel verschillende factoren meespelen, zoals genetica. Het ultieme doel is persoonlijke medicatie, dus medicijnen die helemaal zijn afgestemd op de persoon. Gelukkig hoef je niet zo lang te wachten. Er is veel dat je nu zelf al kunt doen.

Het is mogelijk om nu al een boost te geven aan je eigen microbioom, op basis van de oudste kennis op het gebied van voeding. Dankzij de wonderen van fermentatie kun je een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond darmstelsel. Denk dan aan rauwe zuurkool en aan de dranken kombucha en kefir. Een gezond en divers microbioom heeft een positieve uitwerking op je gezondheid in het algemeen, en meer specifiek bijvoorbeeld ook op een gezond cholesterolprofiel, een goed gemoed en een kleinere kans op diabetes type 2.

Op zondagmiddag 22 april geef ik een workhop over het gezond maken en houden van je darmflora en de kunst van het zelf fermenteren van je voeding. Schrijf je hier in.

 

Tekst: Daan de Wit | Life Unlimited

Daan is onderzoeksjournalist en auteur van het boek ‘Weet wat je eet, gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap.’

Beeld:  Nogas1974 

Bronnen
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171011123728.htm
– Gaorui Bian, Gregory B. Gloor, Aihua Gong, Changsheng Jia, Wei Zhang, Jun Hu, Hong Zhang, Yumei Zhang, Zhenqing Zhou, Jiangao Zhang, Jeremy P. Burton, Gregor Reid, Yongliang Xiao, Qiang Zeng, Kaiping Yang, Jiangang Li. The Gut Microbiota of Healthy Aged Chinese Is Similar to That of the Healthy Young. mSphere, 2017; 2 (5): e00327-17 DOI: 10.1128/mSphere.00327-17
https://www.lawsonresearch.ca/news/reddit-ama-how-does-gut-microbiome-relate-healthy-agings