rimpels
Weten

Zo bestrijd je rimpels van binnenuit

Topwetenschappers hebben uitgezocht met welke stoffen je rimpels van binnenuit kunt bestrijden. We hebben ze hier voor je op een rij gezet. 

Veel cutting edge onderzoek naar huidveroudering komt uit Duitsland. Onlangs hadden we de Duitse topwetenschapper Jean Krutmann aan de telefoon. Dat was naar aanleiding van een belangrijk onderzoek waarmee hij heeft aangetoond dat verkeersdampen in onze steden ouderdomsvlekken veroorzaken. Veel mensen weten dat huidveroudering door UVB en UVA-stralen (de zon) versnelt, maar dat is maar een deel van het verhaal. Ook zaken als verontreindigde lucht en verkeerde voeding zetten de huidveroudering in de hoogste versnelling. Krutmann mailde ons een hoofdstuk dat hij samen met een collega heeft geschreven voor een wetenschappelijk boek. Het heeft de veelzeggende titel ‘Beauty from the inside’.

Jean Krutmann en Alessandra Marini hebben voor dat hoofdstuk alle beschikbare wetenschappelijke studies over voeding en huidveroudering doorgespit en de meest veelbelovende voedingsstoffen op een rij gezet die volgens de laatste inzichten de veroudering van de huid kunnen remmen. Hier zijn ze:

Vitamine C en vitamine E: afzonderlijk beschermen ze de huid, maar als je ze samenvoegt treedt het 1 + 1 = 3- effect op. Beide vitamines zijn krachtige antioxidanten. C stimuleer daarnaast de vorming van collageen en vermindert daardoor rimpels. E beschermt niet alleen vitamine C, maar ook vitamine A en een reeks hormonen in de huid tegen oxidatie.

De carotenoïden lycopeen, astaxanthine en bèta-caroteen. Als je ze eet belanden ze in de huid en daar beschermen ze heel efficiënt tegen UVA en UVB. Je kunt er zelfs beschermingsfactor 8 mee halen, vertelde Krutmann aan de telefoon. Lycopeen (tomatensaus is er rijk aan) heeft het sterkste effect als het op zonbescherming aankomt.

Vitamine D. Deze vitamine speelt een rol bij de afweer van de huid, verbetert de barrièrefunctie, remt onwenselijke celproliferatie (kanker!) en reguleert de cyclus van de haarfollikels.

Polyfenolen en flavonoïden zijn plantaardige antioxidanten die de huid tegen oxidatieve stress beschermen die onder meer ontstaat door zonlicht, maar ook door verontreinigde lucht en ongezonde voeding. De meest veelbelovende zijn de flavonoïden uit groene thee, cacao, curcumine en polypodium leucomotos.

Omega 3 vetzuren en dan vooral visvetzuren onderdrukken stille ontstekingsprocessen die de huid schaden en beschermen ook tegen UVA en UVB.

De wetenschappers wagen zich niet aan het adviseren van doseringen, maar voor onze recente boeken Check je houdbaarheid en Masterplan voeding, vitaminen en verjonging hebben we dit deels uitgezocht voor wat betreft je algemene gezondheid. Want dat is het mooie van de van binnenuit-benadering: wat gezond is voor je huid, is ook goed voor de rest van het lichaam!

Vitame C: 400 mg tot 3 gram (verspreid in 3 tot 4 porties door de dag)

Vitamine E: 400 IE alpha tocoferol

Vitamine D: 3000 tot 4000 I.E. per dag

Omega 3 (visolie):

Lycopeen: goede studieresultaten zijn bereikt door 20 g tomatensaus vermengd met wat olijfolie in te nemen. De olie verbetert de opname van lycopeen. Het optimale effect wordt pas na 10 weken dagelijks gebruik bereikt!

Curcumine: 500- 1000 mg per dag

Inderdaad, het rijtje met aanbevolen doseringen is niet compleet. Dat komt omdat wij niet zomaar her en der informatie van internet plukken, maar omdat we alles gedegen uitzoeken en ons baseren op interviews met wetenschappers en artsen.  Deze aanpak kost veel tijd, maar dan heb je ook wat! Onze beste adviezen vind je binnenkort in Masterplan huid en haar. Ondertussen staat als een paal boven water dat de eet- en slikadviezen in Masterplan voeding, vitaminen, verjonging de beste basis vormen voor een gezonde huid.

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

LU2_COVER - 100-140cm_def.indd lu_nieuwsbrief-banner

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren