Weten

Kwee-appelmoes als superfood [recept]

De herfst is het seizoen van de kweepeer en de kwee-appel: twee  vruchten die met gemak tot de superfoods kunnen worden gerekend. Recept voor kwee-appelmoes!Zowel kweeperen als kweeappels worden toegepast in oude geneeswijzen. In de traditionele chinese geneeskunde wordt de kwee-appel onder meer ingezet tegen diarree, reuma en arthritis. Met de kweepeer worden sinds mensenheugenis diabetes, urineweginfecties, zweren en bloedarmoede bestreden. Beide vruchten staan in de wetenschappelijke belangstelling vanwege de geneeskrachige potentie van stofjes als quercetine, rutine, 3,4-dihydroxybenzoezuur, quercetol, methyl ester 3-hydroxybutanedioic zuur, oleanolzuur, to name a few. Het zijn allemaal bioactieve stoffen waarvan we nu weten dat ze ontstekingsremmende, antibacteriële, antioxidatieve en afweerregulerende eigenschappen hebben.

Kwee-appels groeien in gemeenteplantsoenen

Kweeappel
Kwee-appel

Hoewel ze sprekend of elkaar lijken, zijn de kweepeer en kwee-appel geen familie van elkaar. ‘Maar het zijn beide harde vruchten die ongeveer hetzelfde smaken en waar je dezelfde receptuur op los kunt laten,’ zegt Aat Oosenbrug van de biologische tuinderij De Cuynder in Friesland. Oosenbrug is voor zover wij weten de enige kweker in Nederland die kwee-appels in de aanbieding heeft. Als dat te ver weg voor je is: de doornige struik waaraan ze groeien, staat in veel gemeenteplantsoenen. Wij kochten een kilootje kwee-appels op de Noordermark in Amsterdam.

RECEPT KWEE-APPELMOES

Dit recept  kun je ook op kweeperen toepassen.

Ingrediënten (4 personen)

1 kilo kweeperen of kwee-appels

1 Eetlepel citroensap

Een eetlepel rietsuiker

1 kaneelstokje

2-3 dl water

Schil en snijd de kweeperen in stukjes, doe ze snel in de pan en roer het citroensap erdoor heen, anders verkleuren de kweeperenof kwee-appels razendsnel! Doe er dan wat water bij- net genoeg dat de stukjes onder staan. Doe de suiker en het kaneelstokje erbij en breng aan de kook. Zet dan het vuur heel laag en laat alles inkoken tot een dikke moes. Je kunt er eventueel wat water aan toe voegen als het te droog wordt. Naar smaak kun je het zo fijn inkoken als je zelf wil. Roer alles goed door, haal het stokje eruit en serveer warm of koud. Ja, er zit suiker in. Maar ook kaneel, en dat dempt de nadelige effecten van suiker.

 

Tekst: Pim Christiaans / Life Unlimited

Recept: Maya Frijn / Life Unlimited