Weten

Afvallen? Vetrijk mediterraan eten! 


Wie gezond oud wil worden, voorkomt overgewicht. Logisch, maar wat eet je dan het best? Een van de antwoorden op die vraag is om de kunst af te kijken bij hen die gezond oud worden – eet wat zij eten.

‘I’ll have what she’s having’, zei de dame in de beroemde scène uit de film When Harry met Sally. Het is niet alleen een logische gedachte, maar nu blijkt het ook een goed idee op basis van onderzoek naar voeding en gezond oud worden, gepubliceerd in een van de beste wetenschappelijke tijdschriften, The Lancet.

Veertig jaar van voedingsadviezen om weinig calorieën te eten, hebben het overgewicht niet kunnen verminderen,  constateert de Spaanse hoofdonderzoeker Ramon Estruch nuchter. Het moet anders, en hij weet hoe, te beginnen bij het stoppen met de angst voor vet en dan direct doorschakelen naar het eten van de juiste vetten. Tot deze opmerkelijke conclusie komt hij na afloop van zijn onderzoek onder bijna 7500 mensen tussen de 55 en de 80 jaar met een hoog risico op hartziekten en van wie het grootste deel obees was.

Voor het onderzoek verdeelde hij de mensen in drie groepen waarvan één groep een dieet kreeg dat zich kenmerkt door weinig vet. Twee groepen kregen een variant van het Mediterrane dieet, met respectievelijk veel noten en rijk in olijfolie. Bleek dat na vijf jaar de groep met de olijfolie het gezondst was. En dat de buikomvang van de weinig-vet-groep in vergelijking met de twee Mediterrane groepen was toegenomen. Als je deze feiten legt naast de overheidsadviezen op dit gebied, is er sprake van een raadsel, maar voor de Amerikaanse professor Dariush Mozaffarian is het glashelder: ‘De officiële voedingsadviezen moeten worden herzien’. We zouden er volgens Mozaffarian, een bekend onderzoeker met een indrukwekkend CV, verstandig aan doen om de ‘mythe’ los te laten dat voeding met weinig vet en weinig calorieën tot een lager gewicht leidt. Hij pleit voor gezonde vetten en natuurlijke voeding.

Tekst: Daan de Wit

Leave a Reply