Geen categorie

De 3 beste tips uit Het krasse brein dieet

Bang voor alzheimer? Iedereen kan tot op een hoge leeftijd zijn geheugen in vorm houden. Zelfs de mensen met een genetische aanleg voor de ziekte van Alzheimer. Dat schrijft Harvard Gerontoloog Preston Estep in Het krasse brein dieet.

Mensen met risicovarianten van het APOE-gen hebben een tot wel tien keer grotere kans om Alzheimer te krijgen en vaak gebeurt dit al op jonge leeftijd. Maar stel dat je jezelf laat testen en je hebt zo’n risicovariant, is er dan nog wat aan te doen? Jazeker, betoogt Estep in Het krasse breindieet. Want we begrijpen steeds beter hoe het APOE-gen Alzheimer veroorzaakt. Bovendien weten we ook hoe we dit effect kunnen bijsturen via de voeding.

 

Het gevaar van ijzer

Een centrale rol in zijn boek is weggelegd voor ijzer. IJzer is noodzakelijk voor een gezond lichaam, maar het is ook een krachtige oxidant die de lichaamscellen enorme schade kan berokkenen. De ziekte van Parkinson, klassieke dementie en de ziekte van Alzheimer hebben alledrie gemeen dat er hoge ijzerafzettingen worden gevonden in de aangedane gebiedjes in het brein.

 

Meer ijzer in alzheimer brein

Onlangs werd bovendien geconstateerd dat de hoeveelheid ferritine (eiwitgebonden ijzer) in de cerebrospinale vloeistof de cognitieve achteruitgang voorspelt. En dat die samenhangt met het type APOE-gen waarmee iemand wordt geboren: mensen met een risicovariant van het APOE-gen hebben meer ferritine in hun cerebrospinale vloeistof. EN zo komt er dus meer ijzer terecht in hun bein.

Sommigen zijn immuun voor Alzheimer

Als ijzer eenmaal in de hersenen is aangekomen, komt het APP-gen in actie. APP staat voor amyloïde precursor proteïne, de voorloper van amyloïde-bèta, het beruchte eiwit waaruit de plaques in het Alzheimer- brein zijn opgebouwd. De inzet van APP is de bescherming van het brein tegen de oxidatieve schade van ijzer. Amyloïde-bèta is het bijproduct, een afvalproduct. Als het amyloïde-bèta zich ophoopt ontstaat Alzheimer. Bij mensen met het syndroom van Down is APP overactief: zij krijgen vaak al op hun dertigste of veertigste Alzheimer. Een kleine minderheid van de IJslandse bevolking heeft echter een bijzondere variant van het APP-gen, zij zijn immuun voor Alzheimer. Verder zijn we wat het APP-gen betreft vrijwel allemaal het bokje: 99 procent van de mensen heeft daarvan een risicovolle variant.

 

Lage ijzerinname beschermt tegen alzheimer

En nu de belangrijkste conclusie van Estep: Een lage ijzerinname kan beschermen tegen alzheimer: dat weten we van de inwoners van het Middellandse zeegebied en Japan. Wat ze delen is de hoge visconsumptie en relatief lage vleesconsumptie. We weten het ook omdat vrouwen gemiddeld 5 jaar later worden getroffen door Alzheimer en Parkinson. Dat heeft te maken met de menstruatie: vrouwen verliezen een kleine portie ijzer via hun maandelijkse bloedingen. Na de menopauze, als de menstruatie is gestopt, komt er langzaam een inhaalslag.

 

Hier zijn de belangrijkste breintips uit Het krasse brein dieet van Perston Estep

 

Tip 1: Laat je DNA testen op alzheimer-aanleg

Het kan zinvol zijn om je DNA te laten testen op de aanleg voor Alzheimer (APOE-gen).

 

Tip 2: Check je ijzerwaarden

Daarnaast is het belangrijk om je ferritinegehalte in het bloed te laten bepalen.

Laboratoria houden in Nederland 20 tot 250 mcg per liter als gezonde waarden aan, in de VS liggen die waarden zelfs hoger. Estep bepleit juist lagere waarden: hij denkt dat 10 tot 40 mcg per liter ideaal is (dat komt overeen met het gemiddelde bij gezonde Japanse vrouwen, die een laag risico op Alzheimer hebben).

 

Tip 3: Eet minder vlees

Als je ferritinegehalte hoog is, is het belangrijk je ijzerconsumptie te minderen door minder vlees te eten. Maar stoppen hoeft niet, want dan is er het risico van vitamine B12 tekort, wat ook een rol kan spelen bij cognitieve achteruitgang!.

Het krasse breindieet – Preston Estep (Maven Publishing)

Tekst Hanny Roskamp / Life Unlimited

 

MEER ARTIKELEN OVER ALZHEIMER!

Ware oorzaak alzheimer ontdekt