Minder kans op alzheimer met vitamine C en E

1
Vitamine C en E Alzheimer

Vitamine C en E als hulp in de strijd om alzheimer te voorkomen? Dat is waarvoor een aantal Canadese wetenschappers nu pleit. Uit hun onderzoek blijkt dat onder mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder die supplementen met vitamine C en E slikken, veertig procent minder alzheimer voorkomt. Ze hebben ook aanzienlijk minder last van andere vormen van dementie.

Het zijn mooie cijfers in tijden waarin dit soort ernstige aandoeningen om zich heen grijpen en wij, nog gezegend met een gezond verstand, zo lang mogelijk helder willen blijven. ‘Dit onderzoek bevestigt de beschermende rol van supplementen met vitamine C en E bij het risico op alzheimer en andere vormen van dementie’, zegt onderzoeksleider Luta Basambombo van het onderzoekscentrum van CHU de Québec. ‘De resultaten vormen aanvullende steun voor het gebruik van antioxidanten in een strategie die tot doel heeft om het achteruitgaan van de hersenfunctie af te remmen’.

Ook andere studies laten bescherming tegen alzheimer door C en E zien

Er is al eerder gekeken naar de relatie tussen vitamine C en E en hersenaandoeningen – met soortgelijke resultaten – alleen nog nooit op zo’n lange termijn. Dit project liep van 1991 tot 2002, een periode van elf jaar dus. Onder de loep lagen 5.269 bejaarde mannen en vrouwen. Ook als rekening wordt gehouden met allerlei mogelijk verstorende factoren als verschillen in leefstijl of waar mensen wonen of bijvoorbeeld het innemen van ontstekingsremmers, waren de supplementenslikkers beter af dan hen die de vitaminen links lieten liggen.

Aanbevolen dosering vitamine C en E

Omdat er onderlinge verschillen waren in de supplementen met C en E die de ouderen gebruikten, spreken de onderzoekers zich niet uit over de specifieke inhoud daarvan. In Masterplan Voeding, vitaminen, verjonging adviseren wetenschappers minimaal 200 mg tot enkele grammen vitamine C per dag; Vitamine E wordt vaak in de vorm van d-alfa tocoferol in een dosering van 200 tot 400 internationale eenheden geadviseerd.

Tekst: Daan de Wit / Life Unlimited

Daan is onderzoeksjournalist en auteur van het boek ‘Weet wat je eet, gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap.’

Verwante artikelen

Eindelijk ware oorzaak alzheimer ontdekt

De 3 beste tips uit het ‘Krasse brein-dieet’

Houd je testosteron op peil en bescherm je brein

 

 

Bewaren

Bewaren

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

E-gidsen met de nieuwste adviezen voor je gezondheid

Onze E-gidsen bevatten gezondheidsadvies op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Omdat de ontwikkelingen snel gaan, worden ze regelmatig geactualiseerd. Na eenmalige betaling kun je via je eigen account  altijd de laatste versie van je aangeschafte E-gidsen downloaden. Eenmaal betalen =  een leven lang up to date!  Ga naar de webshop