Q10 bervetert bloedvaten
Weten

‘Supplement met Q10 maakte bloedvaten 20 jaar jonger in 6 weken’

Amerikaanse onderzoekers claimen dat de bloedvaten van gezonde ouderen dankzij een voedingssupplement binnen zes weken zo sterk verbeterden, dat zij spreken van een verjonging van vijftien tot twintig jaar. Het supplement bevatte co-enzym Q10, een vitamine-achtige stof die inwerkt op de mitochondria, de energiecentrales van de cel.

Als normaal onderdeel van het verouderingsproces, worden onze bloedvaten stijver. Die kunnen daardoor minder goed meeveren en uitzetten als het hart er een golf bloed doorheen pompt. Het gevolg is dat de bloeddruk stijgt, weefsels minder goed van zuurstof en voedingsstoffen kunnen worden voorzien en de kans op knappende vaatjes toeneemt.  ‘Arteriële stijfheid’ of ‘aderverkalking’ is een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte.

Het verstijven van de vaten wordt veroorzaakt door veel verschillende factoren. Trouwe volgers van deze site weten dat een gebrek aan vitamine K2 het risico op vaatverstijving verhoogt. Het innemen van extra K2 kan volgens Nederlands onderzoek de vaten weer iets soepeler maken. Ook versuikerde eiwitten (advanced glycation endproducts of AGEs) spelen een rol waardoor het volgen van een AGE-arm voedingspatroon en het onder de duim houden van de bloedsuikerspiegel goed voor de vaten zou kunnen zijn.

Het lichaam produceert steeds minder van het beschermende co-enzym Q10

En antioxidanten zouden de vaten in theorie moeten beschermen. Dat zit zo. De binnenkant van de bloedvaten wordt bekleed met een flinterdun laagje dat slechts één cel dik is: het endotheel. Lang werd het gezien als een soort teflon dat ervoor zorgt dat het bloed soepel langs de wanden kan stromen, maar inmiddels weten we dat het endotheel een complex orgaan is dat de bloedstroom reguleert. Het endotheel is erg kwetsbaar voor vrije radicalen, agressieve moleculen die voornamelijk ontstaan als bijproduct van de zuurstofverbranding. Die vindt plaats in de mitochondria, de energiecentrales van de cel. Als we ouder worden, gaan de mitochondria steeds minder goed functioneren. Als een soort verouderde kolencentrales vervuilen ze de cel met steeds meer vrije radicalen. Om zichzelf tegen vrije radicalen te beschermen, produceert het lichaam een leger van antioxidanten, maar deze productie loopt achteruit als we ouder worden. Een van die lichaamseigen antioxidanten is co-enzym Q10 – ook wel CoQ10, ubiquinone, ubiquinol genoemd. Q10 is vooral actief in de mitochondria, waar het onmisbaar is bij de energieproductie en de bestrijding van vrije radicalen die daarbij ontstaan.

In het verleden hebben wetenschappers geprobeerd om vaatverstijving te bestrijden met antioxidanten als vitamine C en E. De resultaten vielen tegen en daardoor raakte het antioxidantenonderzoek op dit punt in het slop. Maar er zijn al langer aanwijzingen dat supplementen met co-enzym Q10 voor elkaar krijgt waar andere supplementen met antioxidanten falen: het beschermen en verbeteren van de ‘endotheelfunctie’ (artikel) en de bloedstroom.

‘Ons onderzoek blaast nieuw leven in de in diskrediet geraakte theorie dat voedingssupplementen met antioxidanten de gezondheid kunnen beschermen,’ zegt een van de onderzoekers van de nieuwe Q10-studie in een persbericht. Voor het onderzoek slikten tien ouderen gedurende zes weken een supplement met 20 mg Q10 terwijl 10 anderen een placebo kregen. Daarna  werden de rollen gedurende zes weken omgedraaid.

Onderzoekers: ‘Spectaculaire verjonging door supplement met Q10’

Na afloop van het experiment checkten de onderzoekers de endotheelfunctie van de proefpersonen door te meten in welke mate de bloedvaten uitzetten als er een nieuw golfje bloed doorheen wordt gestuwd. Dat vermogen bleek bij de Q10-slikkers met maar liefst 42 procent te zijn toegenomen. De onderzoekers schrijven dat de bloedvaten van de Q10-slikkers daardoor leken op die van mensen van vijftien tot twintig jaar jonger. Mocht dat effect aanhouden, dan daalt het risico op hart- en vaatziekte daarmee met 13 procent, berekenden ze. De onderzoekers konden zien dat de verbetering werd veroorzaakt door een vermindering van ‘oxidatieve stress’ ofwel schade door overvloedige vrije radicalen.

Het supplement dat voor het onderzoek werd gebruikt heet MitoQ en bevat een vorm van Q10 die zo is aangepast dat het beter door de mitochondria kan worden opgenomen. Er zijn verschillende van dergelijke ‘opgevoerde’ Q10-supplementen op de markt.

De studie verscheen niet in zomaar een obscuur periodiek, maar in het prestigieuze vakblad van de American Heart Association, Hypertension. Minpuntje is dat het onderzoek deels werd gefinancierd door de fabrikant van MitoQ (maar voor het grootste deel door de onafhankelijke Amerikaanse overheid). De onderzoekers gaan het experiment met Q10 binnenkort op grotere schaal herhalen.

Co-enzym Q10 zit van nature in vlees, maar de hoeveelheid is te laag voor therapeutische effecten. Het gebruikelijke supplementenadvies is om dagelijks of om de dag 100 mg Q10 in de vorm van ubiquinol bij een maaltijd te slikken – aldus Masterplan voeding, vitaminen, verjonging.

Tekst: Pim Christiaans.

Gerelateerde onderwerpen

Ideale bloeddruk nieuwste adviezenIn deze praktische e-gids staan de nieuwste adviezen om je bloeddruk onder controle te houden met natuurlijke methoden en middelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je bloeddruk te reguleren, wordt de gids geactualiseerd. Je betaalt eenmalig € 2,95, maar als je een account op lifeunlimited.nl aanmaakt, kun je PERMANENT over de laatste versie van IDEALE BLOEDDRUK beschikken. Updates worden gemeld via deze nieuwsbrief.  Zo loop je geen belangrijke nieuwe adviezen mis.

€ 2,95

BESTEL NU